Turun Mikrobiologien Tiedesäätiö/Åbo Mikrobiologiska Vetenskapsstiftelse

Tiedesäätiö perustettiin vuonna 1992 edistämään infektiotautien, autoimmuunisairauksien ja ihmisen immuunipuolustusjärjestelmän tieteellistä tutkimusta.

Tiedesäätiö

Turun Mikrobiologien Tiedesäätiön tukemaan tiedeyhteisöön kuuluu kymmeniä tutkijaryhmiä, joissa on mukana sekä perustutkijoita että potilaita hoitavia lääkäreitä. Tutkimusryhmät ovat tehneet kansainvälisestikin merkittäviä havaintoja, joiden seurauksena Turussa on aloitettu esimerkiksi luuydin- ja kantasolusiirrot vaikeiden syöpäsairauksien hoidossa.

Entistä parempien rokotteiden kehittäminen on pitkään ollut tutkijayhteisön työn kohteena. Säätiö on myös tukenut reumatautien uusia hoitomuotoja koskevaa tutkimusta. Säätiön tukemista tutkijaryhmistä on valmistunut kymmeniä tohtoreita ja muita akateemisia opinnäytteitä suorittaneita.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan tukemalla taloudellisesti mikrobien aiheuttamien tulehdustautien ja reumasairauksien ennaltaehkäisyyn, toteamiseen ja hoitoon kohdistuvaa tieteellistä tutkimustyötä ja tulosten tunnetuksi tekemistä. Säätiö on myös aktiivisesti mukana järjestämässä tieteellisiä kokouksia ja yleisölle tarkoitettuja tilaisuuksia.

Mitä mikrobiologit tekevät?

Mikrobiologit ja immunologit tutkivat mikrobeja (bakteereita ja viruksia) sekä niiden aiheuttamia tulehduksia. Punkin puremasta tarttuva borrelioosi, vakavat hengitystieinfektiot kuten influenssa ja bakteerien vastustuskyky antibioottihoidolle ovat esimerkkejä säätiön tukemassa tiedeyhteisössä tehtävän infektiotautitutkimuksen teemoista. Taudinaiheuttajamikrobien lisäksi tutkimustyö kohdistuu enenevästi hyviin mikrobeihin, joiden puuttuminen esimerkiksi ihmisen suoliston mikrobistosta saattaa johtaa immuunijärjestelmän epätasapainotilaan ja edelleen mitä moninaisimpiin sairauksiin. Esimerkkejä tällaisista tautitiloista on mm. lihavuus, tulehdukselliset suolistosairaudet ja diabetes.

Mikrobiologit ja immunologit tutkivat myös elimistön puolustautumista mikrobien aiheuttamia infektiotauteja vastaan. Tästä puolustautumisesta vastaa immuunijärjestelmä. Immuunijärjestelmän toimintaa voidaan tehostaa rokotusten avulla. Monet vaaralliset infektiotaudit onkin rokotusten avulla saatu lähes kokonaan häviämään. Immuunijärjestelmä saattaa kuitenkin tietyissä tilanteissa kääntyä omaa elimistöä vastaan ja aiheuttaa vaurioita, jolloin puhutaan autoimmuunitaudeista, joita ovat esimerkiksi eri reumataudit, diabetes, keliakia ja MS-tauti.

Immuunijärjestelmällä on keskeinen tehtävä elimistömme suojautumisessa syöpää vastaan, mikä onkin viime vuosina noussut immunologisen tutkimuksen keskiöön. Nykyään ymmärrämme, että syövissä on isännän kannalta sekä hyödyllisiä tappajasoluja että haitallisia säätelijäsoluja, jotka pystyvät taltuttamaan tai jopa kokonaan sammuttamaan puolustusvasteen syöpää kohtaan. Näiden solujen keskinäiset valtasuhteet määräävät pitkälti, saako syöpä kasvaa vai ei. Siksi on tärkeää etsiä keinoja immuunijärjestelmän tasapainon muuttamiseksi potilaalle suotuisaksi. Tämän alueen tutkimuksen tavoitteena on uusien, syöpäpotilaan ennustetta parantavien lääkkeiden ja hoitojen kehittäminen.

Tiedesäätiön tehtävä

Turun Mikrobiologien Tiedesäätiön tehtävä on tukea taloudellisesti mikrobien aiheuttamien infektiotautien tutkimusta, mikrobiston epätasapainotilojen ja autoimmuunisairauksien tutkimusta, sekä työtä, joka tähtää immuunijärjestelmän syövältä suojaavan toiminnan ymmärtämiseen ja tehostamiseen.

Lahjoitusohjeet

Turun Mikrobiologien Tiedesäätiö rahoittaa toimintaansa saamillaan lahjoitusvaroilla ja niiden sijoitustuotoilla.

Yhteiskunnan tuki tutkimustoimintaan on enenevästi riittämätöntä, jolloin säätiöiden rooli tutkimuksen rahoituksessa on vuosi vuodelta tärkeämpi.

Voit esimerkiksi ohjata merkkipäivämuistamiset tukemaan säätiön toimintaa. Säätiö ottaa vastaan myös testamenttilahjoituksia. Halutessasi tarkempia tietoja, ota yhteys säätiön asiamieheen linkin kautta tai sähköpostitse: tmt-asiamies@utu.fi

Tiedesäätiön hallitus

  • Jukka Sjösten, Sijoitusjohtaja, Kaarina
  • Sirpa Jalkanen, Akateemikko, Professori, Turun yliopisto, Kaarina
  • Tuula von Zweygbergk, Naantali
  • Henri Engström, Toimitusjohtaja, Avara Partners Oy, Turku
  • Niko Lappalainen, Toimitusjohtaja, Kiinteistökartio Oy, Turku
  • Kirsi Gröndahl-Yli-Hannuksela, Dosentti, yliopisto-opettaja, Turun yliopisto, Turku